Hur vårdar och underhåller man dun?

 Bild av kvinnor i Junge dunjackor i vinterled.

En dunjacka från Junge är inte bara en stilig och varm klädesplagg, utan också en investering. För att säkerställa att din dunjacka behåller sin isoleringsförmåga och inte klumpar ihop sig efter tvätt är det viktigt att ge den rätt vård och underhåll.

Därför kommer vi här att guida dig genom de bästa metoderna för att tvätta och underhålla din dunjacka, så att den förblir i toppskick i många år framöver.

Tvätta din dunjacka korrekt

När du tvättar din dunjacka eller dunväst bör du hålla temperaturen på 30 grader och välja ett skonsamt program med hög vattenhalt och låg centrifugering.

Kom också ihåg att undvika sköljmedel och se till att använda ett speciellt dunvaskmedel, t.ex. Nikwax.

Vanligt tvättmedel innehåller nämligen enzymer och tillsatser som förstör dunets naturliga fettlager och därmed kraftigt minskar isoleringsförmågan.

  • Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel

Följ alltid tillverkarens anvisningar angående rekommenderat tvättprogram och temperatur. Generellt sett bör du välja ett skonsamt program med kallt vatten för att undvika att skada dunen.

  • Välj rätt tvättprogram och temperatur

Efter tvätten är det avgörande att torka din dunjacka på rätt sätt. Använd en torktumlare med låg värme och torkbollar (alternativt tennisbollar) för att återställa dunens volym och förhindra att dunen klumpar ihop sig. Håll koll på jackan under torkningen och avsluta när den är torr för att undvika överhettning.

  • Torka din dunjacka försiktigt

Förvara din dunjacka korrekt

När du inte använder din dunjacka bör du förvara den i en luftig förvaringspåse. Undvik plastpåsar, eftersom de kan hindra luftcirkulationen och leda till fuktansamling.

  • Använd en luftig förvaringspåse

När det gäller förvaring av dun är det också viktigt att vara extra uppmärksam. Det är nämligen viktigt att du låter din dunjacka eller dunväst ligga i okomprimerat tillstånd hemma när den inte används.

Så här tar du bort fläckar och lukt från din dunjacka

Om din dunjacka får en fläck bör du snabbt agera genom att använda en mild tvålösning och försiktigt rengöra fläcken med en mjuk trasa eller svamp. Undvik att gnugga hårt, eftersom det kan skada dunen.

För att avlägsna lukt från din dunjacka kan du hänga den utomhus i frisk luft i några timmar eller använda en försluten behållare med kaffebönor eller bikarbonat, som kan absorbera lukten.

Med rätt vård kommer din Junge dunjacka att hålla i många år

Våra dunjackor är tillverkade i bästa kvalitet, men det innebär också att de kräver rätt vård för att behålla den höga nivån. Å andra sidan är det relativt enkelt att hålla sin Junge dunjacka i sitt bästa skick. Så med den här guiden kommer vi att hjälpa dig att göra det enklare att underhålla din dunjacka.

Och om du behöver en ny dunjacka kan du hitta hela vårt sortiment här.

Läs nästa

Exempel på passformen på en jacka runt överkroppen
 Kvinna i en Junge vårjacka som njuter av vårsolen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.